Svijet
0

Otac ubijenog jordanskog pilota: Ovo što rade teroristi nema veze s islamom

Anadolija
Safi al-Kassasbeh, otac jordanskog pilota Maaza al-Kassasbeha, kojeg su jučer pogubili pripadnici IDIL-a, izjavio je da nije dovoljno to što su pogubljene samo dvije osobe osuđene za terorizam kao odgovor na ubistvo njegovog sina.

Otac jordanskog pilota je za lokalnu televiziju kazao da krv njegovog sina predstavlja "krv svih Jordanaca".

"Nije dovoljno što su ubijeni samo Iračani Sajidaa Rishawi i Ziad Kerbuli, nakon što je ubijen Maaz. Krv Maaza je krv svih Jordanaca. Oni su u našu zemlju došli da uništavaju i ruše i zato su zaslužili smrt", rekao je otac stradalog pilota.

Jordanske vlasti su danas pogubile zarobljene pripadnike terorističke organizacije ISIS Sajidu Rishawi i Ziada Kerbulija kao odgovor na svirepo ubistvo jordanskog vojnog pilota, kojeg su, sudeći po jučer objavljenom snimku, teroristi spalili živog.

Otac jordanskog pilota je pozvao vladu Jordana i islamski svijet da se udruže protiv terorista.

"Vlada Jordana i islamski svijet se trebaju udružiti protiv ovih stvari, i kazniti teroriste kaznom koju zaslužuju. Ovo što rade nema veze sa islamom niti sa drugim ljudskim vrijednostima. Tražim da islamski svijet, jordanska vlada i koalicija unište ove teroriste", kazao je Safi al-Kassasbeh.

Teroristička organizacija IDIL objavila je jučer fotografije i videozapise u kojmima se vidi spaljivanje zatočenog jordanskog pilota Maaza al-Kassasbeha. Pilot je živ spaljen u kavezu, u kojem je bio zatočen. Na snimcima, koji su objavljeni na internetu, vide se i maskirane i naoružane osobe kako su opkolile zarobljenika za kojeg se navodi da je Kassasbeh. Militanti su zatim zatvorili zarobljenika u željezni kavez, nakon čega su ga zapalili.