Moli za povratak u Rusiju
0

Otac špijuna Litvinenka nazvao sina izdajnikom

Sarajevo-x.com
Disidenta, ruskog agenta Aleksandera Litvinenka, koji je umro 23. novembra 2006. godine nakon što je u Londonu otrovan radijacijom rijetkog radioaktivnog materijala polonija, jučer je i rođeni otac nazvao izdajnikom.
Alexander Litvinenko na samrtničkoj postelji
Alexander Litvinenko na samrtničkoj postelji
Litvinenko je umro u 43. godini, a dok je ležao u agoniji na samrtničkoj postelji, za trovanje je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je tada učinio i njegov otac Vater Litvinenko. No, 73-godišnjak je jučer zamolio Putina da mu oprosti za optužbe te je nazvao svog sina izdajnikom i britanskim špijunom.

Napad na vlastitog sina i ponovna podrška Putinu uslijedila je nakon izbivanja iz zemlje, odnosno progonstva koje je proveo u Italiji, a sve da bi se mogao vratiti u Rusiju.

"Ne sumnjam uopće u to da su za smrt mog sina zaslužni pripadnici tajnih službi pod komandom Vladimira Putina", rekao je Walter 2006. godine kada mu je sin umro.

Međutim, jučer je za Russian TV izgovorio: "Pomozite meni, starom čovjeku, da se vratim u svoju zemlju".

Walter je izjavio kako mu je odjednom „kliknulo u glavi“ da je njegov sin izdajnik i da ga je plaćala britanska tajna sužba.

"Ja vas molim da mi oprostite, molim svoju domovinu da mi oprosti, za ime Božije oprostite mi", rekao je 73-godišnjak.

Walter Litvinenko, otac ubijenog agenta
Walter Litvinenko, otac ubijenog agenta
Dodao je i to da je njegov sin koji je iz Moskve pobjegao u London, bio sramota za njega i za cijelu porodicu.

Međutim, Walterove molitve su još uvijek ostale bez odgovora.

Glavni osumnjičeni za smrt Litvinenka je bivši agent ruske tajne službe Andrey Lugovoi, ali je Rusija odbila da ga izruči Britaniji.