"Ponosan sam na nju"
48

Otac silovane i brutalno mučene Indijke objavio ime mrtve kćerke

Klix.ba
Otac ubijene djevojke (lijevo) sa porodicom
Otac ubijene djevojke (lijevo) sa porodicom
Otac Indijke koja je silovana i brutalno mučena prije nekoliko dana, nakon čega je i preminula u bolnici, u intervjuu za agenciju Reuters kazao je kako želi da mediji objave njeno ime.

Otac čije je ime Badri Singh Pandey je kazao kako time želi da ime njegove kćerke bude "inspiracija drugim ženama žrtvama seksualnog zlostavljanja".

Agencija Reuters je odbila objaviti ime, pozivajući se na zahtjev indijskih vlasti da se to ne čini.

"Moja kćerka nije učinila ništa loše. Izgubila je život braneći sebe. Ponosan sam na nju. Otkrivanje njenog imena će dati hrabrosti drugim ženama koje su prošle kroz sličnu situaciju. One će pronaći snagu u mojoj kćerki", kazao je otac.

S obzirom da indijski zakon zabranjuje identifikaciju žrtava seksualnog zlostavljanja Reuters se odlučio da ne objavljuje ime, iako je otac na tome insistirao. Međutim, drugi mediji poput britanskog lista Sunday People objavili su da se djevojka zove Jyoti Singh Pandey.

Ova 23-godišnja studentica medicine umrla je 28. decembra u bolnici u Singapuru nakon dvije sedmice od brutalnog silovanja u gradskom autobusu u New Delhiju, što je izazvalo demonstracije u Indiji i susjednim zemljama te osude u cijelom svijetu.