Gerry Adams
0

"Otac je sekusalno i fizički zlostavljao našu porodicu"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Gerry Adams, predsjednik sjevernoirske katoličke stranke Sinn Fein, kazao je kako je njegov pokojni otac emocionalno, fizički i sekusalno zlostavljao članove njegove porodice.

Ovu izjavu Adams je dao za irske medije istovremeno apelujući na svog brata Liama Adamsa da se odazove policijskom pozivu i suoči s optužbama da je sekusalno zlostavljao svoju kćerku dok je bila dijete.

"Imao sam skoro 50 godina kada sam saznao da je moj otac bio nasilnik. To me je šokiralo, jer sam godinama živio u uvjerenju da smo mi živjeli u skladu i ljubavi", kazao je Adams koji je odrastao u desetoročlanoj porodici.

On je također istakao i to da se ne može sjetiti da li je otac i njega zlostavljao, no činjenicu da je njegov otac bio nasilnik morao je iznijeti u javnost kako bi na taj način pomogao i vlastitoj porodici da zaliječi još uvijek bolne rane.

Adamsov otac je bio pripadnik IRA-e, a osam godina je proveo u zatvoru jer je 1942. godine ubio policajca.

"Kada se sve to dešavalo niko iz moje porodice nije htio prijaviti očevo nasilništvo policiji. Sve to je duboko potreslo moju porodicu i do danas se suočavamo s tim posljedicama", kazao je Adams, član Parlamenta za zapadni Belfast, koji je o ovome javno progovorio nakon što je policija pozvala njegovog brata Liama da se suoči s optužbama o sekusalnom zlostavljanju koje je nedavno u javnosti iznijela njegova kćerka.