Svijet
0

Osumnjičenima za korupciju u HFP-u noćas ponovno produljen pritvor

FENA
Osumnjičenima, koje USKOK tereti za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) noćas je produljen pritvor do srijede, 20. lipnja do 24 sata, doznaje se od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića.

Istražni sudac Boris Ivančić produžio im je pritvor, nakon što je noćas oko jedan sat USKOK podnio istražni zahtjev i predložio određivanje pritvora.

Sud treba do srijede do 24 sata ponovno ispitati osumnjičenike na okolnosti istražnog zahtjeva, kojim ih USKOK tereti za primanje i davanje mita, odavanje službene tajne i udruživanje za počinjene kaznenog djela, kazao je Devčić. On očekuje da će istražni sudac najvjerojatnije sutra ispitati osumnjičene.

Nakon toga sud treba odlučiti hoće li protiv šestoro osumnjičenih, među kojima su i tri potpredsjednika HFP-a, otvoriti istragu i odrediti pritvor, koji USKOK traži zbog opasnosti utjecanja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

U toj fazi istražnog postupka sudac može odrediti pritvor do mjesec dana, rekao je Devčić.

Zasad su u pritvoru Josip Matanović, Robert Peša, Ivan Gotovac, Igor Petlevski, Asja Piplović i Mladen Jandriček.

Uz šestoro pritvorenih, USKOK još tereti Jurja Parazajdera, koji je u bolnici jer mu je pozlilo, te Svjetlana Stanića, za kojeg je jučer rečeno da je u bijegu.

Devčić je rekao da je jedna od mogućnosti da sudac u bolnici ispita Parazajdera, ali to ovisi o njegovom zdravstvenom stanju.

Nakon što je sud jučer izvijestio da je Stanić u bijegu, Stanić se javio priopćenjem u kojem tvrdi da nije i da je na vlastitu inicijativu kontaktirao zagrebačku policiju.

Devčić to nije želio komentirati jer, rekao je, to je policijski dio posla.