SAD
0

Osude napada u Mumbaiu

FENA
Foto: AFP/HO/NDTV
Foto: AFP/HO/NDTV
Sjedinjene Američke Države oštro su osudile seriju napada čija su meta izgleda bili turisti u finansijskoj prijestolnici Indije Mumbaiju (Bombaj), a State Department je saopćio da prema dosadašnjim informacijama među žrtvama nema Amerikanaca.

"SAD oštro osuđuju terorističke napade koji su se dogodili u Mumbaiju. Veoma pažljivo pratimo situaciju i spremni smo da pomognemo indijskim vlastima koje su suočene sa ovim strašnim napadima", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood.

Kako je prenijela britanska agencija Reuters, Wood je precizirao da zasada State Department nema informacije o tome da je neko od američkih građana poginuo u napadima.

"Predsjednik Bush obaviješten je o situaciji", rekao je glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti u Bijeloj kući Ben Chang.

Bijela kuća posebno je istaknula kako prati stanje s taocima koje napadači u Mumbaiu drže u dva hotela, Oberoi i Tai.

Velika Britanija i EU u srijedu navečer su osudile teroristički napad u indijskom finansijskom središtu Mumbaiju.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je "bezrezervno osudio" napade u Mumbaiu i rekao da će Velika Britanija i Indija nastaviti zajedničke napore u suprotstavljanju terorističkim akcijama.

Downing Street je saopćio da je i britanski premijer Gordon Brown obaviješten o situaciji.

Evropska unija osudila je napade, a u saopćenju francuskog predsjedništva navodi se kako se "na isti način osuđuje i uzimanje talaca koje otmičari još drže u hotelima u Mumbaiu".

Trenutno se u Mumbaiu nalazi delegacija Evropskog parlamenta.

Odgovornost za napade preuzela je skupina "Dekanski mudžahedini".

Indijski ministar unutarnjih poslova Shivraj Patil rekao je da su u svakom od napadnutih hotela bila četvorica do petorica napadača. "Oni su napali hotele, napali su bolnice, napali su željezničku stanicu", rekao je dodavši da su dvojica napadača ubijena a dvojica uhapšena.