Svijet
0

Osude napada u Moskvi iz cijelog svijeta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iz cijelog svijeta u ponedjeljak stižu osude samoubilačkog terorističkog napada na najprometniji aerodrom u Moskvi Domodedovu, u kojem je po najnovijim napadima poginulo najmanje 35 osoba i 130 ranjeno.

Glavni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmussen izjavio je da je "šokiran" napadom, napomenuvši kako Sjevernoatlantski savez pruža punu podršku Rusiji u borbi protiv terorizma.

"Riječ je o zajedničkoj prijetnji kojoj se moramo zajedno suprotstaviti. NATO izražava solidarnost s vladom i narodom Rusije", kaže Rasmussen u izjavi objavljenoj nekoliko sati nakon napada.

"Teroristički napad na najprometniji moskovski aerodrom šokirao me i snažno osuđujem taj užasan čin. U ovoj smo borbi zajedno i zato moramo pojačati suradnju unutar Vijeća NATO-Rusija", dodao je on.

Za Evropsku uniju napad je "skandalozan", kako je ustvrdio njen predsjednik Herman Van Rompuy.

"Taj zločinački napad smatram skandaloznim i zahtijevam da se one koji stoje iza njega identificira i kazni", dodao je.

I predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso osudio je "kukavički teroristički napad", a predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Busek ustvrdio je kako se "terorizam i nasilje ne mogu opravdati" i da je riječ o "nečovječnim djelima".

U izvještaju objavljenom u sjedištu u Beču, Organizacija za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) osudila je teroristički napad u Moskvi.

"Ne može biti opravdanja za brutalnu napad na nedužne civile. U ovom teškom trenutku izražavam podršku ruskom narodu i vladi, kaže se u izjavi Andronisa Azubalisa", ministra vanjskih poslova Litve koja trenutno predsjedava OSCE-om.

Bijela kuća također je osudila napad.

"Snažno osuđujem odvratni teroristički napad na ruski narod", rekao je američki predsjednik Barack Obama u izjavi koju je pročitao glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, koji je uime SAD-a izrazio spremnost na pružanje svake pomoći Rusiji.

Snažne osude napada uputili su i čelnici Njemačke, Francuske, Italije, Španije, Poljske i brojnih drugih zemalja.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zbog napada u Domodedovu odgodio je polazak na Svjetski ekonomski forum u Davosu, kamo je trebao otputovati u utorak jer bi u srijedu trebao održati govor na otvaranju skupa, prenosi Hina.