SASA
0

Osuda napada na 16-godišnjeg učenika u Atini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Koordinacijsko tijelo protesta učenika srednje škole u Atini (SASA) osudilo je danas napad na 16-godišnjeg učenika u Atini.

U saopćenju tog tijela je istaknuto da je to "direktan napad na pokret učenika i njihova izabrana tijela i da će zbog toga uslijediti organiziran odgovor učenika i narodnih pokreta", prenijeli su grčki mediji.

Protest zbog sinoćnjeg napada na mladića održali su učenici srednjih škola na Trgu Omonija, a učenici, studenti i prosvjetni radnici okupljeni ispred Akropolja založili su se za prekid nastave da bi protesti bili što masovniji.

U međuvremenu, Uprava federacije grčkih prosvjetnih radnika osudila je taj novi napad, sada na sina njihovog kolege Kostasa Paplomatasa, i uputila podršku njegovoj porodici.

Oni su istakli da je "neophodna masovna borba i buđenje naroda", navodeći da prosvjetni radnici moraju uzeti učešće u toj borbi.

Učenik je ranjen u Atini iz zračne puške, nakon čega je prebačen u Gradsku bolnicu, gdje mu je operirana šaka i sada se dobro osjeća, saopćila je policija.

Mladić je razgovarao s prijateljima na Trgu Ethnikos Antistaseos u Peristeriju, zapadnom predgrađu glavnog grada, kada je iznenada osjetio kako ga peče dlan desne ruke.

Portparol policije Panayotis Status je izjavio da je hitac ispaljen iz zračne puške i da je istraga još u toku.

Grčku danima potresaju protesti koji su izbili jer je policajac 6. decembra ubio 15-godišnjeg Alexandrosa Grigoropoulosa.