Svijet
15

Oštri napadi na Hillary Clinton, Bill stao u njenu odbranu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nekadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton stao je u odbranu svoje žene Hillary koja se nalazi pod serijom medijskih napada u SAD-u, u utrci za demokratsku nominaciju za predsjednika SAD-a.

Clinton je tokom jednog predizbornog skupa u Philadelphiji razgovarao sa grupom ljudi koji su kritikovali njegove reforme u oblasti kriminaliteta iz 1994. godine, a koje su prema njihovom mišljenju negativno uticale na afroameričku populaciju u SAD-u, odnosno dovele do porasta hapšenja Afroamerikanaca.

U američkim medijima se pojavio i snimak iz 1994. godine u kojem Hillaey Clinton podržava ovu reformu.

Ona se danas bori za glasove Afroamerikanaca, ali medijski izvještaji joj odmažu u tome. Također, na njenim skupovima pojavljuju se osobe koje drže transparente na kojima stoji: "Clintonove reforme uništile su naše gradove".

U video zapisu iz 1994. godine Hillary Clinton je mlade članove bandi nazvala super-predatorima. Dvadeset i dvije godine poslije ona je izjavila kako "žali što se tada izražavala na taj način".

Tokom skupa u Philadelphiji Bill Clinton je poručio grupi koja je držala transparente:

"Branite ljude koji su ubijali. Treba reći istinu. Ne znam kako drugačije okarakterisati trinaestogodišnjaka ovisnog o drogama koji se priklonio bandi. Možda ste vi mislili da su oni dobri građani, ali Hillary nije to mislila."