Barack Obama
0

Oštre osude napada na hotele u Džakarti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama oštro je u petak osudio napade na hotele u Džakarti i kazao da su Sjedinjene Države spremne pomoći vladi u Indoneziji.

U pismenom saopćenju Obama je izrazio najdublju sućut žrtvama i njihovim bližnjima.

"Američki narod stoji uz indonezijski narod u ovim teškim vremenima, a američka je vlada spremna pomoći indonezijskoj kao prijatelj i partner kako bi odgovorila i oporavila se od ovih nečuvenih napada", stoji u saopćenju predsjednika Baracka Obame, prenosi Glas Amerike.

Policija u Indoneziji saopćila je da je najmanje osam osoba ubijeno a 50 ranjeno u petak u gotovo simultanim bombaškim napadima na dva luksuzna hotela u Džakarti.

Ministar sigurnosti je izjavio da je do eksplozija došlo u hotelima Ritz-Carlton i Marriott i da su izazvane eksplozivom visokog kvaliteta.

Jedan vladin dužnosnik jeizjavio kako se među žrtvama nalazi mnogo stranaca. Vlasti kažu da je jedna bomba bila postavljena pokraj restorana u Ritz-Carltonu, a druga u podrumu Marriotta. U tom je hotelu kasnije pronađena još jedna neeksplodirana bomba.

Predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono izjavio je da su ovi napadi terorističko djelo i obećao je hvatanje odgovornih za njih.

Niko još nije preuzeo odgovornost, međutim slični napadi u prošlosti pripisivali su se južno-azijskoj terorističkoj mreži Jemaah Islamiyah.

Jemaah Islamiyah, koja je povezana s Al-Qaidom, odgovorna je za bombaške napade na Baliju kad je poginulo preko 200 osoba.

Iako su mnogi čelnici ove terorističke mreže ubijeni ili uhappšeni, nekoliko ključnih članova s dovoljnim logističkim i tehnološkim kapacitetima još je uvijek na slobodi. Jedan od njih je Noordin Mohammad Tom – malezijski militant kojeg se smatra najtraženijom osobom u Aziji.

Cilj ove organizacije je uspostava islamske države u Indoneziji i na drugim mjestima jugoistočne Azije. Prema nekim izvještajima, možda je došlo do podjele unutar čelništva ove organizacije u vezi s tim kako ostvariti te ciljeve, jer se neki pripadnici protive korištenju nasilja.