Svijet
0

Oštre kritike upućene pakistanskim vjerskim školama

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Afganistanski predsjednik Hamid Karazai kritizirao je neke medrese u Pakistanu zbog propovjedanja i podučavanja svojih učenika ekstremizmu. Karazai je prije svog govora o ekstremističkim vjerskim školama predstavio tinejdžera koji je priznao da je namjeravao izvršiti samoubilački napad izvan granica Pakistana.

"Danas se suočavamo za pokajanjem i veoma bolnom činjenicom. Dijete Islama kojeg je njegov otac slao u medresu kako bi se obrazovao, trebao je izvršiti samoubilački napad na koji su ga nagovorili neprijatelji Islama“, kazao je na konferenciji za štampu u Kabulu predsjednik Karazai, a prenosi AFP.

U društvu predsjednika bio je i 14-godišnji dječak Rafiq-Ullah o kojem je Karazai govorio i njegov otac Mati-Ullah. "Opraštam ti“, kazao je Karzai dječaku.

Afganistanski predsjednik je pak naglasio da želi dobre odnose sa Pakistanom. "Poruka koju mi upućujemo Pakistanu ispunjena je dobrotom i željom za izuzetno dobrim međudržavnim i bratskim odnosima. Ne želimo da tamošnji ekstremisti uništavaju našu djecu, njihove porodice i hiljade drugih muslimana“, dodao je predsjednik Karzai.

Na istoj konferenciji za štampu afganistanski predsjednik je naglasio da u Pakistanu postoje brojne vjerske škole koje podržavaju nasilje te da je to opasnost koja mora biti zaustavljena.