Najviše stradaju beskućnici
2

Oštra zima u Rusiji odnijela stotine života, neka tijela će tek biti pronađena

Klix.ba
Rusija prolazi kroz najhladniji mjesec u više od 150 godina, a najpogođenija kategorija stanovništva su beskućnici.

Iako proslavljaju Maslenitsu, tradicionalni festival okončanja zime, vrijeme ne daje naznake proljeća u ovoj državi. Velike dio rijeke Moskva je i dalje zaleđen, a ulice su okovane snijegom i ledom.

Državni hidrometeorološki zavod izjavio je da zemlja proživljava najhladniji mart u posljednjih 150 godina. Prošle sedmice temperature su se spuštale i do minus 25 stepeni tokom noći. Neobično hladno proljeće ostavilo je velike posljedice na beskućnike koji žive na ulicama.

Pokretna javna kuhinja jedino je mjesto gdje mogu popiti topli napitak i pojesti jedan obrok.

"Kada si na hladnoći 24 sata dnevno i tvoje tijelo se hladi sve vrijeme, osjećaš kako se lediš. Hladno vrijeme samo pogoršava situaciju i pogoršava se vaše zdravlje. Pokušavam pojesti nešto toplo jednom dnevno kako bih se spasio", rekao je beskućnik Yuri za SkyNews.

Beskućniku Augustinu amputirane su obje ruke zbog zime. Noge su mu uspjeli spasiti.

"Sve više beskućnika umire naproljeće. Zimi shvataju kakva je opasnost i čuvaju se. Ali u martu i aprilu je veći broj onih koji poginu na cesti ili umru od zime jer spavaju napolju. Blizu 30 beskućnika smrzne se svakog mjeseca. Kada se snijeg otopi mnoga tijela će biti pronađena", rekla je dr. Eliozaveta Glinka koja vodi dobrotovorno udruženje za pomoć beskućnicima.

U Rusiji je od početka zime do sada od hladnoće umrlo više od 200 osoba.