Svijet
0

Oštra debata između Bidena i Ryana

SRNA
Joe Biden i Paul Ryan (Foto: AFP)
Joe Biden i Paul Ryan (Foto: AFP)
Američki potpredsjednički kandidati Joe Biden i Paul Ryan žestoko su raspravljali u svojoj jedinoj javnoj debati uoči predsjedničkih izbora, u vrijeme kada ankete pokazuju da je trka za predsjedničku funkciju sve neizvjesnija.

Potpredsjednički kandidati demokrata i republikanaca sučelili su mišljenja u vezi sa pitanjima nacionalne sigurnosti, ekonomije, poreza i zdravstvene zaštite.

Demokrata Biden bio je agresivan i često je prekidao suparnika, braneći predsjednika Baracka Obamu. Republikanac Ryan, kongresmen iz Wisconsin a, bio je relativno miran u nastupu u svojoj prvoj debati na nacionalnoj sceni, prenio je BBC.

Njihovo sučeljavanje održano je poslije opšte ocjene da je Obama imao loš nastup u prvoj od tri debate sa svojim suparnikom Mittom Romneyjem.

Potpredsjednik Biden često je upadao u riječ Ryanu, prevrtao očima, podizao ruke i čak se obratio suparniku riječima "prijatelju moj".

Komentatori smatraju da Ryanov nastup nije bio poremećen ovakvim Bidenovim ponašanjem. Potpredsjednički kandidat republikanaca pokušao je da učvrsti Romneyjevo napredovanje u najnovijim anketama.

Debata u Kentuckyju otvorena je razmjenom stavova o Libiji. Biden je podržao poteze predsjednika Obame poslije pogibije američkog ambasadora u toj zemlji i rekao da Romnijeva politička konferencija za novinare dan poslije tog događaja "nije bila znak predsjedničkog ponašanja".

Ryan je uzvratio konstatacijom da je administracija u Washingtonu zanemarila zahtjeve diplomata da dobiju bolju zaštitu u Libiji. "Ono što gledamo na televiziji jeste raspad Obamine spoljne politike", dodao je Ryan.

Potpredsjednički kandidati potom su prešli na odnose SAD i Irana, ali se tu njihovi stavovi suštinski nisu razlikovali. "Kada je Barack Obama bio izabran, Iran je imao fisionog materijala za jednu atomsku bombu. Sada ga ima dovoljno za pet", rekao je Ryan. Biden je napomenuo da američke sankcije protiv Islamske Republike daju rezultate.

U vezi sa ekonomijom, Biden je rekao da je Obama naslijedio posrnulu privredu, što je bio rezultat politike republikanca Georgea Busha. On je podržao Obamine ekonomske mjere, naročito program za spasavanje američke automobilske industrije.

"Znali smo da moramo da uradimo nešto za srednju klasu. Zato smo odmah stupili u akciju i spasli General motors. A šta je Romney uradio? On je rekao – ne, pustite da Detroit bankrotira", naglasio je Biden.

Ryan je priznao da je Obama naslijedio ekonomiju blizu kolapsa, ali je dodao da se SAD trenutno kreću u pogrešnom smjeru i ukazao na visoku stopu nezaposlenosti i sumorne statističke podatke.