SAD
0

Ostavka Sarah Palin izazvala lavinu nagađanja u medijima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iznenadna ostavka guvernerke Aljaske Sarah Palin u subotu je izazvala pravu lavinu nagađanja i analiza u američkoj štampi i elektronskim medijima o tome zašto napušta dužnost 18 mjeseci prije isteka prvog mandata i hoće li to uništiti ili ojačati njezine izglede da se uključi u utrku za predsjedničke izbore 2012. godine.

Dok se ocjene njenog poteza razlikuju ovisno o tome je li uređivačka politika pojedinog medija liberalna ili konzervativna, svi se slažu da je ostavka Sarah Palin, potpredsjedničkog kandidata republikanaca 2008., zapanjila američki politički „establishment“.

  • Palin podnosi ostavku na guvernersku dužnost: budućnost neizvjesna, udarna je vijest na naslovnici subotnjeg The New York Times-a, uz ocjenu da je "naprasna ostavka Palin... šokirala republikance diljem SAD-a i ostavila obje stranke u neizvjesnosti oko toga da li ona time napušta nacionalnu politiku ili polaže temelje za predsjedničku utrku".

  • Još jednom se enigma odigrava po njezinim pravilima, naslov je analize u The Washington Postu, uz isticanje kako je "Palin u petak još jednom pokazala da je jedna od najnekonvencionalnijih američkih političara, i da slijedi nepredvidivi put u nesigurnu budućnost", prenosi Hina.

Navodeći kako je 45-godišnja Palin "zaokupila naciju s borbenim „brandom narodske politike“, Post ističe da je uz najavu ostavke za kraj jula, dala malo naznaka o svojim ambicijama, ali je kazala da je odluku dijelom donijela kako bi zaštitila svoju obitelj, izloženu sve širim kritikama i povremenom izrugivanju, te kako bi izbjegla etičke istrage koje iscrpljuju njezine financije i opterećuju obnašanje dužnosti.

Kazala je da napušta dužnost u interesu Aljaske kako bi mogla djelotvornije zagovarati ono što je zanima, kao što je energetska neovisnost i nacionalna sigurnost.

„Palin: Stvarno povlačenje ili samo punjenje oružja?", pita se u subotnjem prilogu američki javni radio NPR.

Navodeći da je Palin stekla milion obožavatelja svojim darom za izravnu, osobnu komunikaciju, NPR iznosi dva scenarija.

Jedan je, da se povuče kući u Wasillu i pokuša obnoviti život kakav je bio prije politike, te prestane biti stalna meta ruganja komičara u kasno večernjim programima TV mreža. Nacionalno društvo novinskih kolumnista, ove je sedmice Sarah Palin proglasilo "nepokretnom metom" godine.

Drugi, puno vjerojatniji, scenarij je da sada može prestati brinuti o zamršenosti proračuna Aljaske i unutarnjim borbama u parlamentu u Juneau te se koncentrirati se na pripreme kampanje za 2012.

  • Palin je igračica za 2012. godinu, a kada je to istina političari uvijek gledaju na druge elemente kroz predsjedničku prizmu, ocjenjuje NPR i dodaje kako je njezina nekada „stratosferna“ popularnost na Aljaski u stalnom padu, što čini neizvjesnim njezin reizbor za guvernera 2010.

Po drugoj strani, Palin među republikanskim pristašama na nacionalnom nivou ima 70 posto podrške, prema anketi instituta Pew, i jedna je od troje najčešće spominjanih kandidata za izbore 2012., zajedno s Mittom Romneyem i Mikeom Huckabeejeom, koji su se natjecali i 2008.

Konzervativni The Washington Times piše da "Palin ostaje jedna od najkarizmatičnijih figura Republikanske stranke i jedna od najtraženijih govornika, 11 mjeseci nakon što je banula na političku pozornicu kao potpredsjednička odabranica Johna McCaina". List ističe njezinu popularnost u stranačkoj bazi, posebno među socijalnim konzervativcima.

TV mreža Fox News, naklonjena republikancima, ocjenjuje u osvrtu kako je riječ o "briljantno oslobađajućem potezu za njezinu karijeru" i mogućoj prekretnici za konzervativni pokret u Americi.