Velika Britanija
0

Ostavka ministra Davida Lawsa

FENA
David Laws (Foto: ITN)
David Laws (Foto: ITN)
Ostavka ministra Davida Lawsa s jednog od najistaknutijih položaja u novoj britanskoj vladi nakon samo 18 dana na dužnosti glavna je tema londonskih dnevnika u nedjelju.

Sunday Telegraph, nedjeljno izdanje Daily Telegrapha, koji je otkrio neregularnost u načinu na koji je tajnik ministarstva finansija David Laws pokrivao troškove svoga stanovanja s homoseksualnim partnerom, konstatira da se njegova politička karijera nažalost prerano završila, ali ostaje činjenica da je on prekršio pravila i kako je ostavka jedino moguće rješenje u takvoj situaciji.

Komentator ovog lista piše da je David Laws bio zvijezda nove koalicije, ali da mu to ne daje pravo da štiti svoj privatni život na javni račun, te zaključuje da je ovaj skandal vrlo neugodan za premijera Davida Camerona, usprkos službenim riječima priznanja i podrške Lawsu, u "najtežem danu njegovog života".

Tabloid News of the World ocjenjuje kako je Lawsova odluka da podnese ostavku bila "dostojanstvena, brza i ispravna", ali da ona predstavlja "osobnu tragediju kako za njega samog, tako i za vladu.

The Observer i više tabloida primjećuju da je koalicijska vlada veoma poljuljana odlaskom jedne od svojih ključnih ličnosti, nakon "najkraće karijere u vladi u modernoj političkoj povijesti".

Sunday Times piše da je Laws iskusio neobično brz politički uspon i pad, dok Independent on Sunday kaže da je bivši financijski dužnosnik sada "slomljen čovjek".

Sjajna karijera ovoga, po riječima mnogih, neosporno sposobnog ekonomista i političara, na kraju je nepotrebno uništena jer nije imao hrabrosti priznati da je homoseksualac, primjećuje Independent.

Isti list međutim donosi i suprotna mišljenja - da je Laws pokušao opravdati nelegalno pokrivanje svojih troškova pozivajući se na svoju seksualnost.

Takvo objašnjenje nije prihvatljivo, prvo, "svi u Westminsteru" su ionako znali za njegovu seksualnu orijentaciju i, drugo, zato što, ako je zaista htio zaštiti svoju privatnost, prosto nije morao da potražuje nadoknadu troškova stanovanja; čitav slučaj tako nikada ne bi dospio u javnost.

Ipak, primjećuju listovi, ostaje činjenica da se mnogi ni u Britaniji 21. stoljeća ne osjećaju dovoljno sigurnim da javno priznaju svoju homoseksualnost, ne iz realnog straha od bilo kakve javne osude, već iz vlastitih ograničenja vezanih za obitelj i odgoj.