Svijet
0

Ostavka Bushove pravne savjetnice Harriet Miers

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Harriet Miers, glavna pravna savjetnica američkog predsjednika Georgea W. Busha, čija je kandidatura za Vrhovni sud SAD-a 2005. izazvala brojne kontroverze, u četvrtak je podnijela ostavku, objavila je Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow rekao je kako je predsjednik Bush nerado prihvatio ostavku svoje dugogodišnje pomoćnice nakon šest godina u Bijeloj kući, od čega dvije godine na dužnosti glavnog pravnog savjetnika.

"Ona je uložila 12 godina službe u tih šest godina", rekao je Snow ističući njezin vrijedan doprinos Bushovoj administraciji.

Snow nije kazao koji su razlozi njezine ostavke, navodeći tek kako je već neko vrijeme o tome govorila s predstojnikom ureda Joshom Boltenom, te kako su se suglasili da je vrijeme za promjenu pravnog savjetnika, javila je Hina.

Teksašanka Miers (61), bila je dio osnovne skupine lojalnih savjetnika koje je bivši guvernera Teksasa Bush 2001. godine doveo sa sobom u Washington.

Prije toga Miers je 27 godina vodila odvjetničku kancelariju u

Dallasu, i bila Bushova odvjetnica.

Bush ju je u oktobru 2005. imenovao na upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu, no zbog niza kritika na račun sudačkog neiskustva i upitne neovisnosti, Miers je nakon mjesec dana povukla kandidaturu.