Faisal Shahzad priznao krivicu
0

"Ostavite muslimanske zemlje ili ćemo nastaviti terorističke napade"

Sarajevo-x.com
Faisal Shahzad (Foto: AP)
Faisal Shahzad (Foto: AP)
Faisal Shahzad, glavni osumnjičeni za pokušaj terorističkog napada autobombom, 1. maja na Times Squareu u New Yorku, priznao je krivicu.

Shahzad je na sudu priznao krivicu po svih deset tačaka optužnice, tako da suđenja neće biti. Konačna presuda će biti donesena u oktobru.

Kako prenose strani mediji, sudija okružnog suda na Manhattanu nekoliko puta je pitao Shahzada da li razumije svoja prava i da li je posve siguran da se želi izjasniti krivim. Osumnjičeni Shahzad, porijeklom Pakistanac, kazao je "izjašnjavam se krivim po sto puta".

Shahzad je na ročištu također kazao kako je on "muslimanski vojnik", te dodao da ako SAD ne ostavi na miru islamske zemlje "muslimanski vojnici" će nastaviti terorističke napade.

Osumnjičeni je ispričao i to kako je izabrao toplo subotnje veče za postavljanje auto-bombe, jer je znao da će glavni trg u New Yorku biti prepun ljudi. Navodno, u automobilu je ostavio tri bombe.

Sačekao je nekoliko minuta da se bomba aktivira, no to se nije desilo.

"Čekao sam da začujem zvuk, no ništa se nije čulo. Odšetao sam se do stanice Grand Central i otišao kući", ispričao je Shahzad.

Podsjećamo, 1. maja na Times Square u New Yorku pronađeno je vozilo u kojem se nalazio eksploziv, benzin, propan i uređaj za aktiviranje bombe.

Shahzad je uhapšen 3. maja u avionu koji je iz New Yorka trebao da poleti za Dubai. Tereti se po 10 tačaka optužnice, za urotu, upotrebu oružja za masovno uništenje, pokušaj terorističkog napada, prijevoz eksploziva i druga kaznena djela.

S obzirom da je priznao krivicu moguće je da će biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Izricanje kazne zakazano je za 5. oktobar.