Hillary Clinton
0

"Ostavimo hladni rat u prošlosti"

SRNA
Foto: AFPTV/ROSSIA
Foto: AFPTV/ROSSIA
Američki državni sekretar Hillary Clinton pozvala je danas Ruse da otvore svoj politički sistem i prihvate različitost i disidente, uz ocjenu da način razmišljanja iz vremena hladnog rata ograničava ruski prosperitet u 21. vijeku.

Clintonova se obratila studentima u Moskvi, a potom otputovala u istočni grad Kazan, prijestonicu vjerski i etnički mješovite republike Tatarstan.

Ona je u obraćanju studentima na kraju petodnevne evropske turneje rekla da prosperitet zavisi od razvoja suštinskih sloboda, uključujući slobodu učešća u političkom procesu.

"Građani moraju da imaju pravo da pomognu u formulisanju zakona po kojima žive. Oni treba da znaju da će institucije države štititi njihovo investirano vrijeme, novac i imovinu“, rekla je američki državni sekretar pred oko 2.000 studenata Moskovskog državnog univerziteta.

Ona je izrazila zabrinutost povodom napada na novinare i aktiviste za zaštitu ljudskih prava u Rusiji.

Clintonova je dodala da su "Braća Karamazovi" Fjodora Dostojevskog jedna od knjiga koje su najviše uticale na njen život, te da je parabolu o Velikom Inkvizitoru shvatila kao "lekciju o robovanju".

"I vi i mi imamo ljude u vlasti koju još žive u prošlosti. Oni ne vjeruju da SAD i Rusija mogu da sarađuju. Oni ne vjeruju jedni drugima, a mi moramo da im dokažemo da griješe", rekla je Clintonova.

Ona je izrazila nadu da će Rusi i Amerikanci moći da razviju osjećanje partnerstva.