Svijet
0

Oštar protest Kine zbog susreta Sarkozya i Dalaj lame

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Kina ulaže oštar protest zbog sastanka francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija (Sarkozya) sa tibetanskim duhovnim vođom dalaj-lamom, izjavio je danas zamjenik kineskog ministra spoljnih poslova He Jafej.

"Francuska strana treba da preduzme neke konkretne akcije da ispravi svoje greške od štete nanijete kinesko-francuskim odnosima i odnosima Kine i Evropske unije", rekao je Hu u izjavi emitovanoj na TV stanici "ČTV", a prenio Reuters.

Sarkozi, čija država predsjedava EU, sastao se jučer u Poljskoj sa dalaj-lamom, kome je poručio da Evropa dijeli zabrinutost tibetanskog duhovnog vođe kada je riječ o situaciji u njegovoj domovini.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopćilo da je djelovanje Francuske uplitanje u unutrašnje stvari Kine i da je ozbiljno povrjedilo osjećanja kineskog naroda.

"Kineska vlada tim povodom izražava odlučno protivljenje i snažno nezadovoljstvo", navedeno je u saopćenju.

Sarkozi i dalaj-lama prisustvovali su juče u baltičkoj luci Gdanjsk obeležavanju 25. godišnjice, od kako je poljski lider Leh Valensa dobio Nobelovu nagradu za mir.

Četrnaesti dalaj-lama (73), čije je pravo ime Tenzin Gjatso, napustio je Tibet 1959. godine, poslije neuspjele pobune protiv kineskih vlasti i od tada živi u Indiji.