Apel građana Chinvalija
0

'Ostali su minuti do našeg potpunog uništenja'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stanovnici glavnog grada nepriznate Južne Osetije, Chinvalija, koji je od sinoć podvrgnut žestokom napadu gruzijskih snaga, uputili su danas apel ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu za pomoć.

"U džepu i torbi svakog od nas nalazi se pasoš državljanina Ruske Federacije. Mi se nalazimo na svojoj zemlji i svaki od nas rodio se ovdje i odrastao. Nas uništava gruzijski agresor", istaknuto je u apelu građana iz skloništa i podruma Chinvalija, koji prenosi Itar-Tass.

"Mi koji se nalazimo u podrumima kuća ne osjećamo sada da smo građani velike države. Čuli smo da Rusija ima veliku avijaciju, odlične avione. Pomozite nam ako možete", navedeno je u apelu, koji je objavila služba južnoosetijskih vlasti za informiranje.

"Do našeg potpunog uništenja ostali su sigurno minuti. Grad su sravnili sa zemljom, kuće civila gore, ljudi nemaju gdje da se sakriju od vatre protivnika, građani ginu. Zaštitite svoje državljane, jedina nada ostala je samo u Vas", naveli su stanovnici Chinvalija.

U Moskvi će, kako je najavljeno iz predsjedničke administracije, pod predsjedavanjem Medvjedjeva uskoro biti održana sjednica Vijeća za sigurnost Rusije povodom situacije u Južnoj Osetiji.

Predsjednik ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Boris Grizlov izjavio je da će Rusija poduzeti sve neophodne mjere za zaštitu svojih sunarodnika u zoni gruzijsko-južnoosetijskog konflikta.

"Mi nećemo odustati ni od obimnih i operativnih mjera, potrebnih za zaštitu ruskih građana u regijiu i očuvanje sigurnosti na našim južnim granicama", rekao je Grizlov.

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je objavio opću mobilizaciju u Gruziji, tvrdi da je već "nekoliko ruskih aviona narušilo zračni prostor" Gruzije i "bombardiralo niz oblasti".

Gruzijske snage sigurnosti tvrde da su nad Južnom Osetijom oborile jedan ruski avion, prenijela je gruzijska televizija "Rustavi", ali to ruski diplomatski izvor u izjavi za Itar-Tass kategorički demantira.

"To je besmislica i još jedna prilično gnusna provokacija gruzijskih vlasti", izjavio je taj diplomat ruskoj državnoj agenciji.