Svijet
4

Ostaci pronađeni na Mauricijusu i u Južnoj Africi "gotovo sigurno" pripadaju avionu Malaysia Airlinesa

Klix.ba
Dva dijela aviona koja su pronađena na plažama Mauricijusa i Južne Afrike gotovo sigurno pripadaju nestalom avionu kompanije Malaysia Airlines, odnosno letu MH370, saopćili su malezijski i australski zvaničnici.

Tu su posljednje informacije koje su stigle kao rezultat analize ostataka malezijskog aviona, koji je nestao u martu 2014. godine. Avion je letio iz Kuala Lumpura prema Pekingu, a prevozio je 239 putnika. Iznenada je nestao s radara, a pretpostavlja se da je pao u more nakon što je skrenuo s kursa.

Tri broda pretražuju 120.000 kvadratnih metara u južnom dijelu Indijskog okeana, ali dosad nisu pronašli ništa. Ipak, pet dijelova aviona pronađenih na drugim lokacijama hiljadama kilometara od zone potrage pokazuju da je voda izbacila neke dijelove aviona na obalu.

Dio krila pod nazivom flaperon pronađen je na otoku Reunion u julu 2015. godine, a u septembru je potvrđeno da potiče od aviona Malaysia Airlinesa. Horizontalni stabilizator s repnog dijela aviona pronađen je u Mozambiku u decembru 2015. godine. Panel s natpisom "No Step" je također pronađen u Mozambiku, ali u februaru ove godine.

Dio kućišta motora s logom Rolls-Roycea pronađen je u Mossel Bayu u Južnoj Africi u martu ove godine. Dio unutrašnjeg panela vrata pronađen je na otoku Rodrigues na Maricijusu također u martu ove godine.

Ostatke aviona analiziraju eksperti Australskog biroa za sigurnost transporta. Oni koriste proizvodne oznake na ostacima, kao i uzorke iz mora poput školjki, kako bi ustanovili da li potiču od nestalog aviona.

Danas je malezijski ministar transporta Liow Tiong Lai je rekao da dva nedavno pronađena ostatka gotovo sigurno potiču od aviona Malaysia Airlinesa. Dosta je značajan i podatak da se Boeinh 777 nikada ranije nije srušio u južnoj hemisferi, kao ni da nikad ranije nisu prijavljeni dijelovi koji nedostaju.

Zokom potrage je dosad pretraženo 105.000 kvadratnih kilometara morskog dna. Potraga će se zbog nedostatka kredibilnih novih informacija okončati krajem godine.