Ukrajina
0

Osnovne namirnice i dalje kontaminirane zbog Černobila

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mlijeko i druge osnovne namirnice u dijelovima Ukrajine još su kontaminirani radioaktivnim talogom iz Černobila, 25 godina nakon najveće svjetske nuklearne katastrofe, saopćila je danas međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine "Greenpeace".

U okviru istraživanja, koje je provedeno u tri dijela Ukrajine ranije ovog mjeseca, ispitano je zagađenje hrane cezijumom 137, radioaktivnim izotopom koji se nakon eksplozije 1986. nošen vjetrom proširio na region, a radioaktivni talog dospio je do susjedne Bjelorusije i drugih dijelova Evrope.

Rezultati su pokazali da su u osnovnim namirnicama, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, gljive i korjenasto povrće, prisutni različiti stepeni radioaktivnog zagađenja, a u mnogim slučajevima otkriveni su znatno viši nivoi od dozvoljenih. Cezijum 137 "predstavlja dugoročnu opasnost po zdravlje, naročito za ljude koji svakodnevno koriste ove proizvode", izjavila je naučnica "Greenpeacea" Irina Labunska na konferenciji za novinare, javio je Reuters.

U izvještaju ove organizacije, posebno se oštro kritikuje ukrajinska vlada koja je prije dvije godine obustavila redovno praćenje kontaminacije hrane radioaktivnim talogom iz Černobila. Rezultati istraživanja objavljeni su uoči međunarodne konferencije o Černobilu, koja će biti održana u Ukrajini 19. aprila, a koja je sada dodatno dobila na značaju u svjetlu nuklearne krize u Japanu, prenosi Tanjug.

Ukrajina je zatražila dodatnih 600 miliona eura kako bi se izgradio novi poklopac za havarisani reaktor četiri koji bi zamijenio na brzinu izgrađen betonski poklopac iz 1986. koji je počeo da popušta, navodi britanska agencija.