Otkriveni "bolesni e-mailovi"
0

Osnivač Wikileaksa uhodio devetnaestogodišnju djevojku?

Sarajevo-x.com
Julian Assange (Foto: PA)
Julian Assange (Foto: PA)
Julian Assange, osnivač kontroverzne stranice "WikiLeaks", koja se bavi otkrivanjem i objavljivanjem tajni vlada širom svijeta, iza sebe također ima nekoliko sramotnih dokumenata dosad nepoznatih javnosti.

Iz mnoštva e-mailova koje je Assange slao jednoj mladoj djevojci prije nego je osnovao ozloglašenu web-stranicu, vidi se da je zapravo uhodio.

Tabloid "Gawker" je e-mailove objavio pod naslovom "Jezivi i bolesni mailovi Juliana Assangea".

E-mailovi su objavljeni upravo na dan kada je osnivač "WikiLeaksa" oslobođen uz plaćanje kaucije, Viši sud se sprema da ga izruči Švedskoj zbog optužbi za seksualno napastvovanje dvije žene.

Tabloid "Gawker" tvrdi da je tada 33-godišnji Assange uhodio neimenovanu 19-godišnjakinju nakon što je upoznao u baru u blizini Melbournea u aprilu 2004. godine.

Ona je u to vrijeme studirala fiziku i matematiku, a sa Assangeom se upoznala jer se činio drugačijim muškarcem od onih koje je poznavala.

"Djelovao je kao tih i miran čovjek. Nije mi bio privlačan, samo mi je bio zanimljiv", kazala je.

Assange ju je nakon toga otpratio do njene kuće gdje je živjela sa roditeljima, te je na rastanku neočekivano poljubio.

"Poljubac mi nije previše smetao. Nije pokušao učiniti ništa više od toga", dodala je.

Nakon toga su razmijenili e-mail adrese. Assange ju je uskoro pozvao na sastanak. Djevojka se ne sjeća detalja o tome šta je napisala u svom odgovoru, ali je potvrdila da nije izašla s njim. Sljedećeg dana je Assange pozvao telefonom. Djevojka je bila ljuta jer on nije htio otkriti kako je došao do broja.

Poslao joj je nekoliko e-mailova u kojim je kritikovao njeno ponašanje. Nekoliko dana kasnije, ponovo je pozvao telefonom. Djevojka se pravila da ga ne poznaje, a on je to shvatio kao flertovanje. Nakon toga je poslao još nekoliko e-mailova i pokušao razgovarati s njom. Iz očaja je uputio još nekoliko poziva, a onda mu je djevojka rekla da prestane s tim. Kada je napokon shvatio da neće uspjeti, Assange je odustao.

Djevojka je rekla da ne misli da je bila u opasnosti, te da Assange nije loš čovjek.