Svijet
0

Osma smrtna kazna u ovoj godini: 67-godišnji ubica pogubljen u Texasu

Klix.ba
U Texasu je pogubljen 67-godišnji muškarac koji je osuđen za ubistvo četvorice muškaraca 1983. godine nakon što mu je Vrhovni sud SAD-a odbio žalbu.

Lester Bower Junior je najstariji muškarac pogubljen u Texasu otkako je ponovo uvedena smrtna kazna 1982. godine.

Tužioci su rekli da je ubio muškarce pucajući im u glavu u avionskom hangaru u Shermanu u blizini Dallasa. Bower je tokom vremena provedenog u zatvoru stalno tvrdio da je nevin.

"Mnogo toga je rečeno o slučaju, mnogo toga je pisano. Nije sve istina. Ali vrijeme za pravu istinu je prošlo i vrijeme je da nastavimo", bile su njegove posljednje riječi.

Bower je osmi muškarac koji je pogubljen smrtonosnom injekcijom u Texasu ove godine. Bio je hemijski trgovac bez kriminalnog dosjea u vrijeme ubistava. Policija je rekla kako je Bower otišao u Sherman da unajmi avion, ali umjesto toga ga je ukrao i ubio muškarca u hangaru.

Građevinski poduzetnik i vlasnik ranča B&B Bob Tate, zamjenik šerifa okruga Grayson Phillip Good, dizajner enterijera Jerry Brown i bivši policajac Ronald Mayes pronađeni su mrtvi 8. oktobra 1983. godine.

Bower je na početku lagao istražiteljima da nije bio u hangaru, a policija je u njegovom domu našla ostatke aviona koji je pripadao Brownu.

"Osjećam žaljenje. Žalim što su moja porodica i prijatelji prošli kroz ovo", rekao je Bower prošlog mjeseca.