Po uzoru na Columbine
0

Oslobođeni optužbe za planiranje ubilačkog pohoda

SRNA
Matthew Swift
Matthew Swift
Dvojica britanskih tinejdžera, koja su planirala ubilački pohod na svoju školu u Manchesteru, sličan onom koji je 1999. godine izvršen u američkoj srednjoj školi "Columbine", oslobođeni su krivice.

Tužilaštvo navodi da su Matthew Swift, koji sada ima 18 godina i njegov prijatelj Ross McKnight (16) iz mjesta Denton planirali da u trgovački centar postave bombu, a nakon toga da drugom bombom ubiju učenike i nastavnike u srednjoj školi "Audenshaw".

Međutim, porota suda u Manchesteru danas ih je oslobodila optužbi za planiranje izazivanja eksplozija u periodu između 11. novembra 2007. godine i 15. marta ove godine.

Advokat Tužilaštva Peter Wright rekao je ranije pred sudom u Manchesteru da su Swift i McKnight planirali napad, zamišljali ubistva i saglasili se da ostvare planove.

Oba optužena izjasnila su se da se ne osjećaju krivim prema optužbama za planiranje ubistva i izazivanje eksplozija u periodu između 11. novembra 2007. godine i 15. marta ove godine.

Swift je nekada išao u srednju školu "Audenshaw", koju  McKnight još pohađa.

Wright je dodao da su mladići bili opsjednuti masakrom u školi "Columbine" u američkoj državi Colorado. U napadu na "Columbine" dvojica tinejdžera ubila su 12 učenika i nastavnika nakon čega su izvršili samoubistvo.