Svijet
0

Oslobođeni humanitarac stigao u Francusku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izgledajući mršavo i krhko francuski humanitarac vratio se u subotu u domovinu, nakon pet sedmica provedenih u talibanskom zatočeništvu, i pozvao svoje otmičare da oslobode tri Afganistanca koja su zarobljena kada i on.

Eric Damfreville nosio je zavoj preko oka kada je izlazio iz francuskog aviona na vojnom aerodromu Villacoublay, zapadno od Pariza, javlja AP.

Dočekao ga je francuski ministar vanjskih poslova.

"Osjećam veliku radost što sam ovdje ovog jutra", kazao je Damfreville. "Ali moje zadovoljstvo će biti veće kada Azrat, Rasul, Hashim, tri Afganistanca, također budu oslobođena.

Humanitarna organizacija Terre d'Enfance, za koju je radio, saopštila je da je Damfreville veći dio svog zatočeništva proveo svezan i začepljenih usta, opisavši njegovo zdravlje kao "prilično narušeno"

Damfreville je kazao da su otmičari dobro postupali prema njemu, te da je njegovo loše zdravstveno stanje uzrokovano dužinom njegovog zatočeništva i lošim uslovima na području na kojem se nalazio.

"Naši otmičari nisu loše postupali prema nama, činili su sve da uslovi za zarobljene budu dobri", kazao je on u svom kratkom obraćanju novinarima.

Nakon toga ambulantna kola su ga odvezla u vojnu bolnicu u pariškom regionu.

"Njegovo oslobađanje je olakšanje za sve nas", kazao je ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy.