SAD
0

Oslobođene američke novinarke sumnjaju da su uvučene u zamku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije američke novinarke puštene u augustu iz zatvora u Sjevernoj Koreji, nakon pet mjeseci zatočeništva, navele su u srijedu u kolumni u Los Angeles Timesu kako vjeruju da su namamljene u zamku, kad su uhapšene na sjevernokorejskoj granici s Kinom.

Laura Ling i Euna Lee navode da su ih uhapsili sjevernokorejski vojnici na kineskom tlu te izražavaju sumnju da ih je njihov vodič "namamio u zamku".

"Nismo proveli više od minute na sjevernokorejskom tlu prije nego smo se okrenuli natrag, ali to je minuta zbog koje duboko žalimo", istaknule su u kolumni.

Radeći za kalifornijsku TV stanicu Current TV, dvije novinarke su uhapšene u martu nakon ulaska u Sjevernu Koreju. Osuđene su na 12 godina teška rada, a nakon pet mjeseci u zatvoru dobile su oprost od sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-ila, uz posredovanje bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, koji je osobno došao po njih u Sjevernu Koreju i vratio ih u Ameriku.

Ling i Lee nisu iznijele pojedinosti o svom iskustvu iz zatočeništva, rekavši samo da su to "stvari na koje se još previše bolno podsjećati", te da "psihološke rane zatvora sporo zarastaju."

One su dale informacije o danu svoga hapšenja, kad su radile izvještaj o sjevernokorejskim prebjezima u Kinu i poratnoj trgovini ljudima.

Opisale su kako su 17. marta u pratnji vodiča i producenta Mitcha Kossa bile na zamrznutoj rijeci Tumenu, koja razdvaja Kinu i Sjevernu Koreju, kako bi dokumentirale taj dobro poznat put trgovine ljudima.

Navele su da ih je vodič poveo preko zaleđene rijeke da im pokaže ničiju zemlju gdje krijumčari plaćaju graničarima za prebacivanje ljudi preko granice.

Dok su bili na rijeci, vodič je počeo ispuštati neke grlene glasove, nakon čega su se pojavili sjevernokorejski graničari i uhapsili ih, opisale su Ling i Lee. Vodič i producent su uspjeli pobjeći graničarima, a njih dvije su uhapšene, nasilno odvučene preko zaleđene rijeke i zatočene u obližnjoj kasarni.

Kolumna u The Los Angles Timesu njihovo je prvo objavljivanje iskustava iz zatočeništva u izoliranoj komunističkoj Sjevernoj Koreji.