Svijet
0

Oslobođen lider militanata u delti Nigera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider nigerijskih militanata iz naftom bogate delte Nigera oslobođen je u četvrtak uz kauciju zbog zdravstvenih proglema nakon što je skoro dvije godine držan u zatvoru pod optužbama za izdaju.

Dopisnik BBC-a iz Lagosa Alex Last javlja da je Mujahid Dokubo-Asari najpoznatiji među militantnim liderima. Njegovo oslobađanje bilo je ključni zahtjev naoružanih grupa koje su izvele brojne napade na naftna postrojenja.

Ovaj potez se smatra dijelom obećanja nove vlade da će donijeti mir u nemirnu regiju delte Nigera.

Prošle sedmice su tri državna guvernera iz delte Nigera apelovala na novog predsjednika Umaru Yar'Adua da oslobodi Dokubo-Asarija jer je lošeg zdravlja, dok je Vrhovni sud odbio zahtjev za njegovo oslobađanje pozivajući se na prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Asari je od ključnog značaja za uvođenje mira u deltu Nigera.

"Uvjeren sam da osuđenik ne igra igru. Osuđeniku je naređeno oslobađanje na osnovu zdravstvenih razloga", izjavio je ministar pravde Peter Olayiwola.

On je naredio Dokubo-Asariju da se ne angažuje u bilo kakvim političkim aktivnostima i izjavio je da će njegovo kretanje biti pod nadzorom.

Lideri iz Ijaw zajednice Dokubo-Asarija pozdravili su njegovo oslobađanje.

"Ovo je dobra vijest za sviju iz delte Nigera. To će smiriti situaciju. Asari je od ključnog značaja za uvođenje mira u deltu", izjavio je Emmanuel Diffa, lider Ijaw zajednice.