SAD
0

Oslobođen i sedmi optuženi za pokolj iračkih civila u Hadithi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Marinski potpukovnik Jeffrey Chessani postao je sedma osoba koja je oslobođena optužbi za pokolj 24 iračka civila u Hadithi u novembru 2005., jedan od najtežih poznatih incidenata takve vrste u ratu u Iraku, objavljeno je u srijedu u Washingtonu.

Vojni sudac odbacio je optužbe protiv potpukovnika Chessanija, kojeg se teretilo zbog zanemarivanja dužnosti i kršenja propisa jer nije izvijestio o incidentu, niti ga istražio.

Sudac, pukovnik Steven Folsom, utvrdio je da je general koji je nadzirao slučaj bio pod neprimjerenim utjecajem istražitelja koji je vodio istragu u predmetu Haditha.

Chessani je najviše rangirani časnik koji je bio upleten u slučaj Haditha, u kojem su 24 civila ubijena u onome što su vojni tužitelji opisali kao osvetnički pohod marinaca od kuće do kuće, nakon što je podmetnuta bomba u Hadithi ubila njihovog suborca.

Grayson je bio optužen za prikrivanje ubojstava i davanje lažnih izjava. Porota je vijećala pet sati prije nego što je oslobođen optužbi.

Narednik Frank Wuterich, prenosi Hina, sada je jedini marinac suočen s optužbama za pokolj u Hadithi, a tereti ga se za ubojstva i zanemarivanje dužnosti.