U utorak ujutro
0

Oslobođen grčki brodovlasnik

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčki brodovlasnik Pericles Panagopoulos, otet u Atini 12. januara, oslobođen je u utorak ujutro u blizini grčke prijestolnice, saopćila je policija.

Sedamdesetčetverogodišnjeg tajkuna, koji je osnovao najveću grčku trajektnu kompaniju Attica, preuzela je policija u blizini industrijske zone Aspropyrgos zapadno od prijestolnice gdje su otmičari poručili porodici da su ga ostavili.

Grčki mediji javili su da je porodica platila otkupninu od 15 do 20 miliona eura.

Izgleda da Panagopoulos, jedan od najbogatijih ljudi u Grčkoj, nije bi maltretiran od svojih otmičara, ali je morao biti hospitaliziran u privatnoj klinici u Atini nakon što je u jako lošem zdravstvenom stanju držan sedam dana u zatočeništvu, saopćio je policijski izvor.

Policija se nije oglašavala tokom drame s otmicom, ali su mediji javili da je porodica tajkuna ostavila otkupninu kako je i traženo od nje na izolovanom mjestu 100 km sjeverno od Atine.

Njegova supruga Katerina izjavila je prošle sedmice da je "spremna da isplati sumu" otmičarima, koji su oteli njenog supruga skupa s njegovim vozačem u primorskom predgrađu u kojem živi.

Ona je apelovala na njih da joj oslobode supruga, kojem je potreban svakodnevni medicinski tretman, uključujući inzulin.

Tri otmičara naoružana kalašnjikovima koristili su kamion da blokiraju automobil Panapogoulosa koji je upravo napuštao svoj dom u Kavouriju, rezidencijalnom predgrađu grčke prijestonice.

Vozač je pronađen kasnije u ruralnom području, vezan za drvo lisicama i s kapuljačom navučenom preko glave, saopćila je policija.

Otmice su rijetke u Grčkoj i počinioci obično budu uhapšeni, ali ovo je treća otmica visokog profila od ljeta prošle godine.

U decembru su kardiologa Epameinondasa Gerasimopoulosa otela dva naoružana čovjeka iz njegove kuće u mondenom peredgrađu Vari i još se vodi kao nestao.

U junu su vodećeg solunskog industrijalca Georgea Mylonasa otela tri čovjeka dok se vozio kući sa suprugom. On je oslobođen dvije sedmice kasnije nakon što je njegova porodica platila 12 miliona dolara, javila je policija.

Dva mjeseca kasnije policija je uhapsila jednog od najtraženijih grčkih bjegunaca koji je organizovao Mylonasovu otmicu.