Nakon 26 godina
0

Oslobođen bivši vođa Frakcije Crvene armije

FENA
Bivši vođa njemačkog ljevičarskog terorističkog pokreta Frakcija Crvene armije (RAF) 56-godišnji Christian Klar oslobođen je u petak poslije 26 godina zatvora, izjavio je njegov advokat.

Zatvoren 1982. godine zbog nekoliko ubistava počinjenih krajem 70-tih godina, Christian Klar je u petak izašao iz zatvora Bruchsal, blizu Karlsruhea, precizirao je njegov advokat Heinz-Juergen Schneider.

"On je od danas slobodan da sam odluči šta će i gdje će raditi", naglasio je Schneider i precezirao da njegov klijent "ni u kojem slučaju" nema namjeru da se pojavljuje u televizijskim talk-show emisijama.

Teroristička organizacija ekstremne desnice, poznata pod nazivom "Baader-Meinhof", po imenima dvojice osnivača Andreasa Baadera i Ulrike Meinhof, RAF je ubio tridesetak osoba između 1971. i 1991. godine, među kojim su ličnosti iz njemačke političke i ekonomske elite.

Klar je bio, s Brigitte Mohnhaupt, jedan od vođa druge generacije RAF-a koja je zamijenila Baadera poslije njegovog hapšenja 1972. godine, a koji je radikalizirao svoju "revolucionarnu borbu" proizašlu iz studentskih pokreta 60-tih godina.

Deset godina poslije raspuštanja RAF-a četvero bivših članova organizacije, Friederike Krabbe, Daniela Klette, Ernst-Volker Staub i Burkhard Garweg, njemačka policija još uvijek traži.