Svijet
0

Oslobođen Ali Agca, Turčin koji je pucao na papu Ivana Pavla II

FENA
Turčin koji je pucao na papu Ivana Pavla II 1981. godine u četvrtak je oslobođen iz zatvora nakon što je odslužio više od 25 godina robije u Italiji i Turskoj zbog atentata na Papu i ubistva turskog novinara.

Uz uzvike oduševljenja nacionalnističkih pristalica, bijeli "sedan" je izveo Ali Agcu kroz kapije strogo čuvanog zatvora Kartal dok su deseci policajaca stajali kao straža. Njegove pristalice zasipale su vozilo crvenim i žutim cvijećem, javio je AP.

Agca (48), odjeven u farmerice i plavi džemper, oslobođen je pet godina nakon što mu je Italija dala oprost i izručila ga Turskoj. On je odslužio 20 godina zatvora u Italiji.

"Sretni smo. Beskrajno smo zahvalni turskoj državi", izjavio je njegov brat Adnan Agca.

Agcin advokat Mustafa Demirbag izjavio je kako će ga odvesti u vojni regrutni centar i u vojnu bolnicu, što je rutinska procedura prije upućivanja na odsluženje vojnog roka.

Agca je pucao na Papu dok se vozio u otvorenom automobilu na Trgu svetog Petra u Rimu 13. maja 1981. i uhapšen je odmah nakon atentata. Ivan Pavao bio je pogođen u abdomen, ali se oporavio jer je metak promašio vitalne organe. Dvije godine nakon atentata Papa se sastao s Agcom u zatvoru i oprostio mu je.

Agcini motivi napada na Papu i danas su nepoznati.