Svijet
0

Oslobodilačka vojska Kosova preuzela odgovornost za sukob u Makedoniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oslobodilačka vojska Albanaca u Makedoniji preuzela je odgovornost za oružani sukob s pripadnicima posebnih postrojba makedonskog ministarstva unutarnjih poslova u srijedu na području Šar Planine kod Tetova u Makedoniji, objavljuju u četvrtak prištinski mediji na albanskom.

List "Koha ditore" objavljuje priopćenje vojno-političkog odbora Oslobodilačke vojske u kojem se navodi da su Albanci u Makedoniji "prisiljeni organizirati se u vojne postrojbe da bi obranili albanski narod i njegov teritorij". Osuđuje se akcija makedonske policije protiv naoružanih Albanaca i ističe da su svi sporazumi s "makedonskim slavenskim vlastima" propali.

Također se naglašava da nema mira na Balkanu, u dijelovima gdje žive Albanci ako se u praksi ne provedu načela Bujanske konferencije iz 1943. godine o samoodređenju Kosova i ujedinjenju s Albanijom.

Zajedno s priopćenjem medijima su dostavljene i tri fotografije na kojima se vidi pet naoružanih i maskiranih osoba, bez oznaka pripadanja nekoj vojnoj formaciji.