Barack Obama
0

Oslobađanje svijeta od nuklearnog oružja - jedan od ciljeva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki demokratski predsjednički kandidat Barack Obama obećao je da će bude li izabran za predsjednika, u središtu njegove strategije biti oslobađanje svijeta od nuklearnog oružja.

Obraćajući se svojim pristalicama u saveznoj državi Indijani, senator Obama je u srijedu kazao da će također predvoditi globalna nastojanja da se osiguraju svi nuklearni materijali širom svijeta koji nisu pod kontrolom.

Obama je optužio administraciju predsjednika Georgea W. Busha da se ne obazire na prijetnju koju predstavljaju nuklearna i biološka oružja i potencijalni napadi u kibernetskom prostoru, dok se istovremeno usredotočava na rat u Iraku.

U međuvremenu je republikanski predsjednički kandidat John McCain pozvao na reforme u američkom obrazovnom sistemu tokom govora u Cincinnatiju, u saveznoj državi Ohajo, prenosi VoA.

Izjavio je pred vodećom organizacijom Amerikanaca afričkog porijekla da je javnost čula puno "zamorne retorike" o obrazovanju.

Bude li izabran za predsjednika, senator McCain obećava da će omogućiti učenicima da biraju školu koju će pohađati, alternativne načine certificiranja nastavnika i školarine za obitelji s nižim primanjima koje bi u potpunosti finansirala američka vlada.