Savjetnik Medvedeva
0

"Oslobađajuća presuda za Khodorkovskog bila bi fer"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Savjetnik ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, Igor Yurgens rekao je danas da bi bivši naftni tajkun Mikhail Khodorkovsky trebalo da bude oslobođen krivice na novom suđenju za pranje novca i prevaru.

Sudija bi danas trebalo da izrekne presudu Khodorkovskom, koji već izdržava osmogodišnju kaznu u slučaju za koji njegove pristalice navode da je politički motivisan.

Prema pisanju ruskog dnevnika "Komersant", Yurgens, koji je na čelu Instituta za moderni razvoj osnovanog 2008. godine kada je Medvedev došao na vlast, rekao je da bi pomilovanje Khodorkovskog bilo fer i pomoglo u poboljšanju klime finansijskih investicija u Rusiji.

"Takva presuda zadovoljila bi poslovanje, Zapad u najširem smislu te riječi, kao i potencijalne investitore u Rusiju. Oslobađajuća presuda je, prema mom mišljenju, jedino što bi bilo ne samo fer, već pragmatično i racionalno u svakom smislu", naglasio je Yurgens.

Smatra se da je Yurgens glavni pristalica nastojanja ruskog predsjednika da modernizuje Rusiju i umanji zavisnost zemlje od izvoza nafte i gasa. On je u nekoliko navrata izrazio rezervisanost po pitanju vlasti premijera Vladimira Putina.

Medvedev je krajem prošle sedmice rekao da nijedan ruski zvaničnik ne bi trebalo da komentariše sudski slučaj prije izricanja presude.

Putin je nedavno uporedio Khodorkovskog s američkim prevarantom Bernardom Medoffom, koji je osuđen na 150 godina zatvora, i ocijenio da "lopov mora ostati u zatvoru".
Putin je u prošlosti optuživao Khodorkovskog za naručivana ubistva, ali ti slučajevi nikada nisu došli pred sud.

Prva presuda Khodorkovskom izrečena je 2005. godine kada je on osuđen na osam godina zatvora zbog prevare. 

Prema novim optužbama, Khodorkovsky je odgovoran za krađu nafte vrijednu 27 milijardi dolara iz ogranaka naftne kompanije JUKOS od 1998. do 2003. godine, za šta bi mogao da bude osuđen na još 14 godina zatvora. 

Aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava smatraju da je Khodorkovsky jedan od rijetkih koji se usudio da se usprotivi premijeru Vladimiru Putinu. Sam Hodorkovski tvrdi da je 2003. godine uhapšen, jer je finansirao opozicione stranke.