Svijet
0

Oslo: Munchov "Vrisak" se ponovo izlaže

Sarajevo-x.com
Restauracija remek-djela Edvarda Muncha “Vrisak” i “Madonna” su gotovo dovršene, izjavio je predstavnik norveškog muzeja, a prenosi BBC.

Munch Museumu u Oslu je prethodio naporan rad na restauraciji čuvenih djela nakon štete počinjene prilikom krađe djela 2004. godine.

Dvojica muškaraca su pritvorena radi krađe vrijednih slika, oštećenih nakon nasilnog “vađenja” slika iz njihovih okvirova.

Javnost će ponovo moći vidjeti djela od 23. maja do 26. septembra.

Dvojica naoružanih muškaraca su izvadili slike iz okvirova jer su sumnjali da se s druge strane slika kriju mehanizmi za praćenje. Slike su pronađene u augustu 2006. godine.

Slikarsko platno djela “Madonna” je bilo pocijepano, dok je “Vrisak”, naslikan 1893. godine, imao manjih oštećenja.

“Sakupili smo veliki broj informacija, imajući u vidu fizičku i hemijsku kompoziciju slike”, izjavili su predstavnici muzeja u saopštenju za javnost. Uz to su dodali da su konzervacijske metode bazirane na rezultatima brojnih testova i izvještaja.

Tri muškarca su osuđena za krađu u aprilu prošle godine.

“Vrisak”, jedno od najznačjnijih djela likovne umjetnosti, i “Madonna” su dio serije Munchovih djela pod nazivom “Frieze of Life”, u kojoj su bolest, smrt, tjeskoba i ljubav centralne teme.

Umjetnik je najveći utjecaj ostvario na pokret modernog ekspresionizma, a umro je u 1944. godini u 80-toj godini života.