Svijet
0

Oslo i London poslali lovce u susret ruskim bombarderima

FENA
Norveška i Velika Britanija su u petak ponovo hitno uputile svoje lovce nakon što su primijetile ruske bombardere u blizini svoga zračnog prostora, saopćila je norveška vojska. Dva ruska supersonična bombardera bila su istog tipa kao i onaj koji je prošle sedmice ispustio najjaču vakuumsku bombu.

Prema scenariju koji se u nekoliko navrata ponavljao posljednjih sedmica, dvije saveznice NATO-a su otkrile dva ruska supersonična bombardera TU 160 Blackjack, istog tipa kao onaj koji je ispustio vakuumsku bombu koja je prošle sedmice predstavljena kao najjača na svijetu.

"Poslali smo dva lovca F-16 iz zračne baze Bodoe, na sjeveru Norveške da ih identificiramo", izjavio je potpukovnik Jon Inge Oegland, glasnogovonik komande norveške vojske u Stavangeru.

Britanci su također poslali avione, pecizirao je on, prenio je AFP.

Ruski avioni su najprije letjeli duž norveških obala ostajući neprekidno u međunaronom zračnom prostoru, a zatim su okrenuli kurs prema Atlantiku, prolazeći sjeverno od Škotske, kazao je on.

"Ovo je u skladu s izjavama predsjednika Putina i očekujemo da će u budućnosti biti još ovakvih letova", precizirao je norveški oficir.

"To nije ništa dramatično, ali mi sve pratimo izbliza", dodao je on.

Ruski predsjedneik Vladimir Putin je 17. augusta saopćio da će biti obnovljeni letovi ruskih strateških bombardera.