Svijet
0

Oslabljena Al-Qaida u Iraku

FENA
Dnevnik i još jedan dokument, zaplijenjeni tokom američke racije, pokazuju da se neke vođe Al-Qaide u Iraku plaše da se teroristička grupa raspada, dok mnogi članovi prelaze u grupe koje podržavaju Sjedinjene Države, saopćila je američka vojska u nedjelju.

Vojska je objelodanila dva dokumenta koja su američke trupe pronašle u novembru prošle godine, javlja AP.

Pronađeno je 39 strana na kojima Al-Qaidin komandant piše o operacijama grupe u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar i dnevnik na 16 strana koji je vodio drugi vođa grupe sjeverno od Bagdada.

U dokumentu iz Anbara autor opisuje krizu u kojoj se nalazi Al-Qaida, kako su stanovnici umorni od prisustva militanata i kako strani borci više žele učestvovati u samoubilačkim misijama nego se nastaviti boriti, kazao je Gregory Smith, glasnogovornik američke vojske.

"Izgubili smo gradove a onda i sela... Našli smo se u pustinjskoj nedođiji", citirao je Smith riječi iz dokumenta.

Dokument takođe govori kako je militantima sve teže da se kreću, prenose oružje i samoubilačke pojaseve, zbog bolje opremljenosti iračke policije i opreznijih građana, kazao je Smith.

Autor dnevnika piše kako je nekada pod svojom komandom imao 600 boraca, ali da ih je ostalo samo 20 "nakon što su plemena promijenila kurs", misleći na sunitska plemena koja su prešla na američku stranu, dodao je Smith.

Preokret sunitskih plemena uzrokovao je osnivanje grupa koje podržava Amerika i koja se često nazivaju "Vijeća buđenja". Ove grupe doprinijele su suzbijanju nasilja širom zemlje.

Vijeća su odigrala ključnu ulogu u akciji istjerivanja Al-Qaide iz Anbara, jedne od najproblematičnijih iračkih pokrajina.

Vođe terorističke grupe sada se nalaze negdje u sjevernom Iraku, kazao je Smith, nakon što su se pomjerili iz Anbara u pokrajinu Diyala prošle godine.

Američka vojska opisala je oba dokumenta ali je dozvolila novinarima da vide samo četiri strane, kako su rekli, iz sigurnosnih razloga.