Pariz
0

Oskrnavljen spomenik Winstonu Churchillu

SRNA
Francuski antiratni aktivisti oskrnavili su spomenik nekadašnjem premijeru Velike Britanije Winstonu Churchillu u centru Pariza na godišnjicu oslobođenja grada od nacista.

Britanski list Daily Telegraph piše da su napadači bronzane ruke Churchillu, statue vrijedne 250.000 eura, namazali crvenom farbom.

Na spomeniku su ispisani inicijali RH, i smatra se da je  riječ o  Rudolfu Hessu, zamjeniku Adolfa Hitlera, koji je na vrhuncu Drugog svjetskog rata odletio u Britaniju navodno da traži pomoć i mir, ali ga je Churchill strpao u zatvor. 

Nakon rata Hessu je suđeno u Nirnbergu  i osuđen je na doživotnu robiju.  Umro  je u 92. godini života u zatvoru Špandau u avgustu 1987.   

Neki krugovi u Francuskoj Churchilla vide kao ratnog zločinca zbog njegove odluke da potopi francusku flotu Vichy u Tunisu da ne bi pala u ruke snaga Trećeg rajha.

Ostao je upamćen i po naredbi savezničkim snagama da bombarduju Francusku što je dovelo do hiljada žrtava. 

Međutim, sada postoji samo ljutnja zbog skrnavljenja spomenika, koji se nalazi  u okolini šetališta Champs Elysee.
"Neki Francuzi nisu veliki ljubitelji Churchilla, ali ga većina poštuje i biće zgađeni ovim kukavičkim napadom", rekao je portparol gradske vijećnice.

On je dodao da se napad dogodio tokom noći  i da je spomenik sada vraćen u  prvobitno stanje.

Ovaj spomenik platio je francuski narod i jedan  je od rijetkih u Parizu koji predstavlja  osobu koja nije  Francuz. 

Spomenik je napravljen po fotografiji Churchilla  na kojoj on šeta Champs Elyseeom sa tadašnjim liderom Francuske Charlesom de Gaulleom 11. novembra 1944. godine.

Tri mjeseca ranije 19. avgusta 1944. godine  američke savezničke trupe ušle su u Pariz  dolazeći jugozapadno od Normandije i osigurale njegovo oslobođenje.

Kada je engleska kraljica otkrila spomenik  1998. godine ona je priznala da odnosi između Churchilla  i De Gaullea nisu uvijek bili laki, ali da su uvijek znali da dvije zemlje imaju mnogo toga zajedničkog.
Statuu visoku tri metra izradio je francuski vajar Jean Cardot od bronze i teška je dvije i po tone.

U podnožju spomenika piše: "Nikad se nećemo predati".