Zbog regionalne napetosti
0

OSCE upozorio da se ne otvara aerodrom u Karabahu

FENA
Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) ocijenila je da bi otvaranje aerodroma u separatističkoj azerbejdžanskoj regiji Gornji Karabah, koju podržava Armenija, pojačalo regionalne napetosti.

"Otvaranje aerodroma bi moglo dovesti do pojačanih napetosti", ocijenila je u saopćenju OSCE-ova grupa Minsk, posrednik u azerbejdžansko-armenskom sukobu oko pobunjene teritorije, izrazivši želju da se postigne dogovor o obnavljanju civilnih zračnih veza.

Azerbejdžan je polovinom marta zaprijetio da će srušiti armenske civilne avione koji nadlijeću Gornji Karabah ako separatističke vlasti ponovo otvore aerodrom.

Vlasti Gornjeg Karabaha, teritorija naseljenog pretežno Armenima, nedavno su najavile kako namjeravaju u maju započeti s komercijalnim letovima, nakon obnove aerodroma zatvorenog poslije vojnog sukoba početkom 1990.

Nakon što je u sovjetskom periodu pripojen Azerbejdžanu, Gornji Karabah je proglasio nezavisnost poslije rata u kojem je bilo 30.000 mrtvih i više stotina hiljada izbjeglica između 1988. i 1994. godine, koju nije priznala međunarodna zajednica.

Primirje je potpisnao 1994. godine, ali Baku i Erevan nisu uspjeli da se dogovore o statusu regije koja je i dalje izvor napetosti na južnom Kavkazu, strateškoj zoni između Irana, Rusije i Turske.