Svijet
0

OSCE traži da SAD ostane angažiran na pitanjima evropske sigurnosti i ljudskih prava

FENA
Predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a Goran Lennmarker izjavio je da je Evropa na pravom putu da postane cjelovit i slobodan kontinent, no da je potrebno još dodatnih napora da se osigura sloboda i prosperitet na svim područjima od Crnog mora do Atlantika.

Švedski član parlamenta Goran Lennmarker zatražio je od američkih zakonodavaca da ostanu angažirani na pitanjima evropske sigurnosti i ljudskih prava.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a rekao je članovima američkog Kongresa da je Evropa postigla dramatičan napredak ka miru i prosperitetu. Nakon turbulentnih godina i dva svjetska rata, Evropa postaje oaza mira i napretka. "Mislim da je ono što danas vidimo u Evropi - ujedinjenje cijelog kontinenta", kaže Lennmarker.

Kazao je da su zemlje istočne Evrope postigle izvanredan demokratski i ekonomski napredak od pada komunizma. No, dodaje predsjedatelj odbora za vanjsku politiku švedskog parlamenta, naš će posao biti završen tek kada cijela Evropa bude slobodan i demokratski kontinent. "To uključuje i zapadni Balkan, šest država i Kosovo, koji još uvijek nisu članice NATO saveza i Evropske unije koja je u osnovi stabilizirala Evropu."

Švedski parlamentarac je rekao članovima američkog Helsinškog odbora da bi OSCE trebao povećati svoj angažman i pomoći demokratizaciji šire evropske regije, uključujući zemlje na području Crnog mora i središnje Azije.

On je pozvao 56 zemalja članica OSCE-a da intenziviraju svoje napore u rješavanju takozvanih zamrznutih sporova – u Nagorno Karabahu, Abhaziji, Južnoj Osetiji i Transdnjestru. Dodao je da sukobi ove vrste sa sobom nose visoke ljudske, ekonomske i političke gubitke.

Ovaj visoki dužnosnik OSCE-a kaže da status Kosova mora biti riješen uskoro kako bi se izbjeglo da ova regija s oko dva miliona stanovnika postane novi zamrznuti sukob.

Rusija, koja je članica OSCE-a, održat će parlamentarne izbore u decembru. Lennmarker kaže da odbor ovog tijela koji nadgleda izbore još nije dobio poziv od Rusije da nazoči izborima, u kapacitetu promatrača izbora za Dumu. Uz slanje svojih promatrača u nedemokratske zemlje, OSCE također šalje predstavnike da nazoče izborima u zemljama poput Francuske i Sjedinjenih Država.

Ruski predsjednik Vladimir Putim, međutim, kritizirao je ovu organizaciju da se želi miješati u unutrašnje stvari Rusije. Lennmarker je izjavio za Glas Amerike da se nada da će pregovarači Srbije i kosovskih Albanaca uspjeti postići dogovor o pitanju statusa te pokrajine. No, on također očekuje da će se Evropa ujediniti iza ideje pozitivnog rješenja ovog pitanja ukoliko se pregovarači dviju strana ne uspiju pomaknuti s mrtve tačke i u skorom roku razriješiti nepomirljiva stajališta Beograda i Prištine.

"U Evropi vlada mišljenje da postoji perspektiva za ulazak u Evropsku Uniju i za Srbiju i za Kosovo. U Evropi postoji jak poticaj za njihovim članstvom. Mi ih želimo u Evropskoj uniji. Sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu za članstvo", rekao je Lennmarker.

Sa 310 međunarodnih i 990 lokalnih članova, OSCE-ova misija na Kosovu je trenutno najveća operacija ove organizacije. Lennmarker kaže da će OSCE ostati angažiran na procesu demokratizacije Kosova, bez obzira na konačno rješenje političkog statusa ove pokrajine.