Beč
0

OSCE poziva na borbu protiv mržnje

FENA
U sjedištu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Beču u ponedjeljak je počeo dvodnevni skup protiv mržnje - pozivom državama da pojačaju napore u borbi protiv nasilja motiviranog mržnjom.

Više od 130 stručnjaka i predstavnika vlada i civilnog društva sudjeluje na ovom skupu u organizacji OSCE-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Razlog ukazivanja na ovaj problem je povećan broj nasilnih incidenata u regiji OSCE-a koje bismo mogli svrstati u kategoriju mržnje. Aktuelna ekonomska kriza je mogući činilac koji ovo uzrokuje", ocijenila je grčka ambasadorica pri OSCE-u Mara Marinaki u ime službene Atine koja do kraja godine predsjedava ovom organizacijom.

"Zemlje članice OSCE-a su više puta ponavljale svoju opredijeljenost za borbu protiv krivičnih djela motiviranih rasizmom, ksenofobijom i drugim oblicima netolerancije. Dok su ta opredjeljenja bitna, najvažnije je da ona na terenu vode ka rezultatima", naglasio je direktor ODIHR-a Janez Lenarčič.

U zajedničkom stavu, predstavljenom prvog dana skupa, predstavnici civilnog društva apelirali su na vlade da prilagode zakone i pooštre kazne za zločine motivirane mržnjom, prenijele su agencije.