Svijet
0

Oscar Pistorius uskoro na klupi za svjedoke

FENA
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Južnoafrička atletska zvijezda Oscar Pistorius u ponedjeljak je zaplakao i povratio je u kantu u sudnici tokom opširnog svjedočenja forenzičara o ubistvu njegove djevojke Reeve Steenkamp, za čije je ubistvo optužen na Valentinovo prošle godine.

Dok je prvi svjedok odbrane, forenzičarka Jannie Botha, opisivala višestruke rane od metaka koje je zadobila Steenkamp, 27-godišnji paraolimpijski i olimpijski sprinter sjedio je za stolicom s glavom pokrivenom rukama, prenosi Reuters.

Zgrčen zbog jecaja, on je povremeno povraćao u plastičnu kantu, kao što se dešavalo i tokom ranijih ročišta prošlog mjeseca dok su u sudnici iznošeni detalji autopsije Steenkamp i prikazivane su slike krvlju uprskanog kupatila.

Pistorius, koji je dobio nadimak "trkač po oštrici" zbog svojih karbon-fiber proteza koje koristi na takmičenjima, optužen je da je namjerno ubio Steenkamp, ispaljujući četiri hica iz pištolja kalibra 9 milimetara kroz zatvorena vrata kupatila nakon svađe.

Očekuje se da on tokom dana svjedoči u vlastitu odbranu. On se izjasnio da nije kriv, tvrdeći da je greškom zamjenio 29-godišnju manekenku i studenticu prava Steenkamp za provalnika koji se krio u kupatilu njegove luksuzne kuće u Pretoriji.

Ako bude proglašen krivim za ubistvo, Pistorius se sučava s kaznom od najmanje 25 godina zatvora.

Tokom svjedočenja, Botha je analizirala rane Steenkamp i uglove pod kojima su je meci pogađali - što je ključni detalj jer je nekoliko svjedoka izjavilo da su čuli vriske žene tokom salve hitaca u ranim jutarnjim satima 14. februara prošle godine.

Botha se složila s državnim patologom Gertom Saaymanom da je prvi metak pogodio Steenkamp u kuk, izazivajući njen pad, dok ju je posljednji pogodio u glavu i gotovo je je odmah ubio.

Suđenje, koje je ušlo u sedamnaesti dan, potresa Južnu Afriku i milione atletskih navijača širom svijeta koji smatraju Pistoriusa simbolom trijumfa nad fizičkim hendikepom.

Njemu su potkoljenice amputirane kao bebi, ali je stekao svjetsku slavu kao "najbrži čovjek bez nogu", osvajajući zlatne medalje na Paraolimpijadama u Pekingu i Londonu, i ulazeći u polufinale utrke na 400 metara s tjelesno zdravim sportistima.