Ostaje u pritvoru
31

Oscar Pistorius se rasplakao u sudnici, tresao se i gledao u pod

Klix.ba
Hapšenje Oscara Pistoriusa (Foto: AFP)
Hapšenje Oscara Pistoriusa (Foto: AFP)
Slavni južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius ostaje u pritvoru, a proces protiv njega bit će nastavljen narednog utorka, odluka je suda u Pretoriji.

Pistorius se pojavio danas u sudnici kako bi se suočio s optužbom za ubistvo svoje djevojke, manekenke Reeve Steenkamp. Brojne medijske ekipe stigle su u Pretoriju kako bi pratile ročište na kojem se odlučivalo da li će dojučerašnji heroj nacije biti pušten na slobodu uz kauciju ili ostati u pritvoru.

Pistorius je u sudnicu ušao potpuno rastresen, a zatim pokrio oči i briznuo u plač, dok su ga roditelji, brat pa čak i sudija Desmond Nair pokušavali umiriti.

Sudija Nair je paraolimpijca pomenuo u kontekstu osobe optužene za ubistvo s predumišljajem te dodao da Pistorius zbog svog statusa neće biti u povlaštenom položaju.

"Prihvatam zahtjeve odbrane za odgodu do sljedećeg utorka, do tada će Pistorius biti zadržan u policijskoj stanici u Brooklynu", istakao je sudija, dok se Pistorius tresao, plakao i bespomoćno gledao u pod.

Slavni sportista je do zgrade suda stigao na zadnjem sjedištu policijskog vozila, pokrivajući lice jaknom nakon što je napustio vozilo. Kada je izlazio iz sudnice, brojni fotografi okupili su se kako bi načinili fotografiju.

Iako nema zvaničnih detalja istrage, mediji pišu da je Reeve Steenkamp ubijena kroz vrata kupaonice i to sa četiri hica.

Pistorius, koji ima proteze od karbonskih vlakana, koje imaju oblik oštrica, zbog čega ja poznat i kao "Blade runner", učestvovao je na Paraolimpijskim igrama 2004. u Atini i 2008. u Pekingu. Postao je prvi amputirac koji je učestvovao na Olimpijskim igrama, a učestvovao je u polufinalnoj utrci na 400 metara na Olimpijadi u Londonu prošle godine.

Hapšenje slavnog sportiste zapanjilo je zemlju u kojoj je smatran nacionalnim junakom.