Svijet
0

"Osama vas je upozorio"

Sarajevo-x.com
Izjave pet potencijalnih terorista danas su iznijete na britanskom sudu u okviru suđenja zbog teorije zavjere pojedinaca koji su se, prema navodima, spremali da raznesu avione s putnicima na letovima iz Londona do New Yorka, Washingtona, Chicaga, San Francisca, Montreala i Toronta, prenosi ABC News.

Tužiteljstvo je pustilo pet video snimaka, a na jednom od njih optuženi Abdullah Ahmad Ali kaže: "Šeik Osama vas je više puta upozorio da ostavite našu zemlju ili ćete biti uništeni. Sad je vrijeme da budete uništeni."

Drugi osumnjičeni Tanvir Hussain o svojoj suicidnoj misiji je rekao: "Volio bih da se mogu vratiti i sve uraditi ponovo i ponovo."

"Zapamtite - ako vi ubijate nas, mi ćemo ubijati vas," kaže na snimci Waheed Zaman. "Ako nas bombardujuete, bit ćete bombardovani."

Na aerodromima širom svijeta od 2006. uvedene su posebne mjere sigurnosti. Osumnjičeni kojima sudi britanski sud planirali su u avion unijeti skrivene bočice s osvježavajućim pićima unutar kojih se nalazila eksplozivna tekućina.

Svih osam osumnjičenih izjasnilo se da nisu krivi.