Stapanje s okolinom kao taktika
0

Osama bin Laden tajne skrivanja učio i od Karadžića

Sarajevo-x.com
Osama bin Laden
Osama bin Laden
U današnjem dobu moderne tehnologije, kada ljudi cijeli svijet imaju "na dlanu" gotovo je nemoguće sakriti se, ali najtraženijem teroristi na svijetu Osami bin Ladenu je to uspijevalo godinama. Posve izvjesno je da su mu primjer bila tuđa iskustva, a vrlo vjerovatno je tajne i tehnike skrivanja učio i od Radovana Karadžića, haaškog optuženika osumnjičenog za genocid i zločin protiv čovječnosti.

Prva lekcija koju je Bin Laden naučio jeste sigurno stapanje sa sredinom, stoga je promišljeno izabrao naselje u kojem živi srednji društveni sloj, blizu vojne akademije.

Učio je Osama bin Laden na iskustvu Saddama Husseina, kojeg su američki specijalci pronašli u jednoj rupi u Iraku, ali sigurno je mnogo toga naučio od haaškog optuženika Radovana Karadžića, piše britanski kolumnista Andrew Mueller.

Karadžić se godinama, zahvaljujući svojim pomoćnicima, krio po manastirima, po Rusiji, Grčkoj i Srbiji. Uhapšen je u Beogradu i bio je neprepoznatljiv, skriven iza brade, duge sijede kose i velikih naočala. Godinama se predstavljao kao nadriljekar Dragan Dabić.

Haaški optuženik Ratko Mladić još nije uhapšen, iako se silne novčane nagrade daju za informacije o njegovoj lokaciji. Inače, nakon što je ubijen Osama bin Laden mnogi vode polemiku oko toga ko je sljedeći najtraženiji čovjek na svijetu, a pri samom vrhu liste se svakako nalazi Ratko Mladić.

Kolumnista navodi da bi istražitelji tragajući za Mladićem prvo trebali pogledati "ispred svog nosa".

Naime, svi bjegunci s vrha lliste najtraženijih osoba na svijetu uglavnom vode normalan život i tako se maskiraju. Bin Ladenova "greška" je možda bila što nije išao "u korak s vremenom". U ogromnoj kući u kojoj je živio nedaleko od Islamabada nije imao internet, niti priključak za telefon. Naravno, to je privuklo pažnju Amerikanaca.

Živjeti u vili, a nemati telefon i internet? - Nemoguće. Strah od novih tehnologija razotkrio je najtraženijeg bjegunca Osamu bin Ladena.