Tražio da se obori njihov avion
0

Osama bin Laden naredio ubistvo Obame i Petraeusa?

SRNA
Barack Obama i David Petraeus
Barack Obama i David Petraeus
Vođa terorističke mreže Al Qaida Osama bin Laden naredio je ćelijama u Avganistanu i Pakistanu da obore avion u kome su bili predsjednik Barack Obama i general David Petraeus.

Prema dokumentu, koji je pronađen u kompleksu u kome je u maju prošle godine ubijen Bin Laden, navodi se da je vođa Al Qaide naredio svom zamjeniku Ajtahu Abd al Rahmanu da se mreža usresredi na napade u SAD, a ne na muslimanske zemlje.

Bin Laden je rekao Rahmanu da bi bez Obame SAD "zapale u krizu", jer je potpredsjednik Joseph Biden "nepripremeljen" za posao, piše "Washington Post".  

On je, također, pokazao poštovanje prema Petraeusu. 

Bin Laden u dokumentu na 48 strana navodi da je razlog za fokusiranje na njih to što je "Obama na čelu nevjernika i njegova eliminacija dovela bi do toga da Biden preuzme dužnost. 

"Biden je potpuno nepripremljen i to će dovesti zemlju u krizu. Što se tiče Petraeusa, on je čovjek trenutka i njegovo ubistvo promijenilo bi tok rata u Afganistanu", smatra Bin Laden.

Bin Laden je naložio Rahmanu da upotrijebi pakistanskog teroristu Iljasa Kašmirija za taj napad. On je uvijek u napadu američkom bespilotnom letjelicom u Južnom Vaziristanu u junu 2011. godine. 
On je dodao da ne treba štedjeti napora na planiranje i provođenje napada u SAD. On je naložio Rahmanu da "traži braću u svim regionima koji mogu da rade u SAD, ili da žive tamo ili da lako mogu da putuju", piše Bin Laden.

 Bin Laden je naglasio nekoliko problema u medijskoj strategiji Al Qaide. 

Obamina administracija je već prestala da koristi termin rat protiv terorizma da ne provocira muslimane, ističe Bin Laden i dodaje da umjesto toga koriste rat protiv Al Qaide, kako bi narušili njenu reputaciju među muslimanima.

Bin Laden je predložio nekoliko alternativnih imena za Al kaidu, uključujući Monoteizam i Grupa "Jihad". 

Grupa je namjeravala da izvede napad na 10. godišnjicu onog izvršenog 11. septembra. Adam Gadan, jedan od savjetnika Bin Ladena, rekao mu je koje televijske stanice bi bile najbolje za prikazivanje video-snimka povodom godišnjice. 

"Snima treba posalti mrežama ABC, CBS, NBC i CNN, možda mreži PBS i 'Glasu Amerike'. Što se tiče 'Fox Newsa' pustite ih neka umru u svom bijesu", piše Gadan. 
On navodi da su sa profesionalne tačke gledišta svi na istom nivou, osim "Fox Newsa", koji ne posjeduje nikakvu objektivnost. 

Američki zvaničnici rekli su da prijetnje protiv Obame i Petraeusa nisu ozbiljne.