Svijet
0

Osama Bin Laden će video porukom obilježiti 11. septembar

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Medijski odjel terorističke organizacije Al-Kaida najavio je moguće obraćanje javnosti najtraženijeg teroriste Osame Bin Ladena. Povod novom govoru jeste predstojeće obilježavanje godišnjice napada na New York koji su se desili 11. septembra 2001. godine. Ukoliko se Osama zaista ponovo obrati javnosti, bit će to njegovo prvo javno pojavljivanje u posljednje tri godine.

U Bijeloj kući smatraju da će svako Bin Ladenovo obraćanje javnosti biti od pomoći kako bi se predvidjeli mogući novi napadi na Zapad. Analitičari su primijetili da Al-Kaida svake godine obilježava 11. septembar mnoštvom poruka njenih pripadnika. Iz Agencije za nacionalnu sigurnost u SAD-u ipak tvrde, da nema nikakve ozbiljne prijetnje za njihovu državu uprkos najavama o Osaminoj novoj poruci.

Moguće Bin Ladenovo pojavljivanje bilo bi utoliko značajno jer njegovo posljednje obraćanje javnosti datira još od 29. oktobra 2004. godine. Novi audiozapisi nisu se pojavili već godinu, a to je najduži period koji ne bilježi niti jednu Osaminu poruku.

Al-Kaidina služba koja je najavila Osamino obraćanje poslala je i najnoviju Bin Ladenovu fotografiju na kojoj se odmah primjećuje da mu je brada, koja je posljednji put bila sijeda, sada u potpunosti crna.

"Mislim da on jednostavno i na taj način želi pokazati da je mlad, zdrav i izuzetno snažan", kazala je za AP Rita Katz, direktorica Instituta u Washingtonu koji analizira terorističke poruke.

Najava o novom Osaminom obraćanju javnosti u znak obilježavanja 11. septembra objavljena je na islamističkom militantnom web siteu koji služi za ovakva obraćanja.

"Uskoro, ako Bog da, pojavit će se videozapis Osame Bin Ladena, neka ga Bog čuva", stoji u najavi, a u potpisu na karaju saopćenja piše Al-Sahab. Ovakve najave se, prema riječima analitičara, objavljuju tri dana prije najavljenog obraćanja.