Svijet
0

Osam pakistanskih vojnika ubijeno u napadu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje osam pakistanskih vojnika poginulo je u nedjelju u napadu bombaša-samoubice na kontrolni punkt snaga sigurnosti u Južnom Waziristanu, saopćile su oružane snage u ovoj zemlji na jugu Azije.

Napad je izveden na kontrolni punkt paravojnih Pograničnih snaga (FC), oko 35 kilometara zapadno od Wane, najvećeg grada u regionu koji predstavlja utočište za pripadnike međunarodne terorističke mreže Al-Qaide i talibanske pobunjenike.

"U pitanju je samoubilački napad. Bombaš je dovezao automobil napunjen eksplozivom i udario u kontrolni punkt FC", izjavio je portparol vojske general major Athar Abbas i dodao da oružane snage za sada imaju informacije da je osam vojnika poginulo.

Napad u blizini granice sa Afganistanom izveden je dva dana poslije zračnih napada američkih snaga u Južnom i Sjevernom Waziristanu, kada je poginulo 20 ljudi, među kojima je bilo i ekstremista, podsjeća Reuters.

Talibanski pobunjenici u Pakistanu su u subotu zaprijetili da će nastaviti sa napadima u znak odmazde za napad američke avijacije na oblast koju nastanjuju pripadnici plemena Paštun.

Paštuni koji prevashodno nastanjuju Afganistan i Pakistan su najveće etnička zajednica u svijetu organizovana na plemenskoj osnovi.

Procjenjuje se da ima oko 42 miliona Paštuna (od toga 28 miliona u Pakistanu i 13 u Afganistanu), i oni su organizirani u 60 glavnih plemena i više od 400 klanova.

Pripadnike te zajednice karakterizira i paštunvali, tradicionalni zakonik ponašanja i morala.

Pojačane aktivnosti ekstremista u Pakistanu izazvale su bojazan kod dugogodišnjeg saveznika Islamabada u borbi protiv terorizma - Sjedinjenih Američkih Država, jer ta zemlja ima ključnu ulogu u stabilizaciji Afganistana.

Širenje nasilja dovelo je i do povlačenja stranih investitora što će najverovatnije primorati vlasti u Islamabadu da se obrate za pomoć Međunarodnom monetarnom fondu kako bi se umanjile posljedice ekonomske krize u zemlji.