Svijet
1

Osam osoba poginulo u oluji u sjeverozapadnoj Evropi

FENA
Osam osoba poginulo je u oluji koja je u ponedjeljak harala sjeverozapadnom Evropom, od kojih četvero u južnoj Engleskoj.

Dvije osobe su poginule kada je na njihov automobil palo oboreno stablo u Gelsenkirchenu u zapadnoj Njemačkoj. Dvoje djece u automobilu je povrijeđeno, prenosi BBC.

U Bretanji u zapadnoj Francuskoj jednu ženu je progutalo more, a u holandskom gradu Amsterdamu oboreno stablo palo je na ženu. Brojne željezničke linije su otkazane u i oko Londona i u sjevernoj Njemačkoj.

U Britaniji su brojna oborena stabla uklanjana sa željezničkih šina.

Najmanje 50 letova otkazano je na aerodromu Schiphol u Holandiji, a njemačka TV mreža ARD javila je da je na hamburškom aerodromu bilo ozbiljnih odgoda letova.

U Velikoj Britaniji je oko 60.000 kuća ostalo bez snabdijevanja strujom iako je ono obnovljeno tokom dana.

U sjevernoj Francuskoj 42.000 kuća ostalo je bez električne energije, a u mjestu Belle-Ile u Bretanji jedna žena pala je u more s litice.

Njemačke vlasti prekinule su saobraćanje svih vozova u državi Schleswig-Holstein, kao i na liniji Hanover - Bremen, i zaustavile su sve vozove prema sjeveru iz države Sjeverna Rajna - Vestfalija.

Službe za bavljenje vanrednim situacijama u Danskoj i Švedskoj objavile su upozorenja na oluju, dok se Skandinavija suočavala s vjetrovima brzine do 162 km na sat.

Veliki transparent na zgradi Evropske komisije u Bruxellesu, na kome piše Berlaymont, otrgnuo je vjetar.